GPU tegen CPU?

Gebruikersavatar
ktf
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1229
Lid geworden op: 14 feb 2006 21:47
Contacteer:

GPU tegen CPU?

Bericht door ktf » 03 mar 2007 16:20

Nog niet zo heel lang geleden heeft nVidia een speciale C-compiler vrijgegeven waarmee je je nVidia-kaart kunt programmeren en hem zo kunt gebruiker als processor in plaats van als grafische kaart. AMD was hier al iets eerder mee door een speciale omgebouwde Grafische kaart te lanceren die ook voor dit doel kan worden gebruikt, de AMD stream processor. Gaat de GPU de CPU vervangen?

Allereerst kijken we even naar de rekenkracht. Is een GPU (dat is de processor op een grafische kaart) sneller dan een CPU (dat is dus een gewone processor) en is dat verschil groot? Ja, de snelste GPU van nVidia is 3x zo snel als de snelste Core 2 Duo. Dit komt bijvoorbeeld doordat de GPU zogenaamde Shader Units heeft, kleine processors die allemaal voor schaduw berekening zijn bedoeld. Ze zijn echter ook erg snel met gewone wiskunde. Daarbij zijn er nog enkele onderdelen van de grafische kaart die naast voor grafische dingen ook voor wiskunde kunnen worden gebruikt.

Waarom zijn er dan niet nu al programma's voor in de omloop? Dat is heel simpel: een GPU is veel moeilijker te programmeren dan een CPU doordat er zijn nog niet zoveel compilers beschikbaar om programma's voor GPU's te maken en omdat er het gebruik van geheugen op GPU's veel lastiger is. Daarbij is een GPU niet op alle fronten sneller, alleen als het echt om pure wiskunde gaat. Daarom is de GPU nu alleen interessant voor wetenschappers die snel veel berekeningen moeten uitvoeren.

Daarbij is er nog een groot probleem: CPU's zijn allemaal ongeveer hetzelfde, en daarom kun je de meeste programma's op alle computers draaien. GPU's zijn echter lang niet hetzelfde. nVidia CPU programma's kun je daarom niet op AMD's draaien en andersom. In sommige gevallen zijn er zelfs verschillen tussen de modellen, wat het nog eens extra moeilijk maakt.

Conclusie: Het gaat nog lang duren voordat GPU's het van CPU's overnemen, mede door compatibiliteit. Mocht je goed zijn in programmeren dan kun je wel proberen een supercomputer te bouwen met GPU's, en wij horen graag van je als hij af is. ;)
Verbruik van mijn laptopje+randapparatuur:
Gemiddeld: 27,1W (non-stop gemeten, 95 dagen lang)
Maximaal: 101W
Kosten per jaar: 23,76 euro (bij 10 cent per kWh)

Plaats reactie