Marktplaats.nl met geregionaliseerde RSS-feeds

Praat mee over opmerkelijke nieuwfeiten
Gebruikersavatar
mollerpunker
ICER-junk
ICER-junk
Berichten: 691
Lid geworden op: 17 feb 2006 14:42
Locatie: Bergen op Zoom
Contacteer:

Marktplaats.nl met geregionaliseerde RSS-feeds

Bericht door mollerpunker » 03 mei 2006 18:15

Handelssite Marktplaats.nl is de eerste grote Nederlandse site die de RSS-feeds regionaal doorzoekbaar maakt. Alle advertenties krijgen 'onder water' een geocode mee. Hierdoor kunnen de advertenties op bijvoorbeeld grafische overzichten als Google Maps worden gepubliceerd. Daarop inhakend ontwikkelde eBay Nederland een eigen metazoekmachine voor rubrieksadvertenties en veilingen.

Marktplaats.nl en eBay Nederland introduceren een nieuwe manier om hun advertentie- en veilingaanbod te doorzoeken. Gebruikers van de sites kunnen sinds kort ook op digitale landkaarten zoeken naar mogelijke interessante producten. Daartoe voorzien Marktplaats.nl en eBay Nederland de RSS-feeds van alle advertenties van zogeheten geocodes, codes ge?mporteerd kunnen worden op sites als Google Maps.

Nieuwe zoekmachine als proeftuin

Op de handelssites zelf zijn die geocodes niet te gebruiken. Bovendien is het bij Marktplaats.nl immers al mogelijk te zoeken op postcodegebied. Om de nieuwigheid toch toegankelijk te maken, introduceert eBay Nederland een nieuwe zoekmachine: Marktkijker.nl. Op Marktkijker.nl kan men zoekopdrachten geven die Marktplaats.nl en eBay doorzoeken. De zoekresultaten worden weergegeven op een plattegrond van Nederland.

Informatiearchitect Robin Schuil van Marktplaats.nl zegt tegen Emerce: "De geografische informatie verwijst niet exact naar de locatie van een verkoper, maar naar een soort gemiddelde. We doen dit om eventueel misbruik te voorkomen en dieven niet op een idee te brengen."

Marktplaats-directeur Oscar Diele: "We zien Marktkijker.nl als een innovatieplatform, een site om noviteiten op uit te proberen." De advertentiezoekmachine doorzoekt enkel het eigen eBay-aanbod, niet dat van concurrenten als Speurders.nl, Kapaza.nl of 2dehands.nl.

Andere Nederlandse Maps-initiatieven

eBay Nederland is niet de enige die Google Maps integreert met een zoeksite. Op Kiesjestudie.nl, een vergelijkingssite voor opleidingen, kunnen aankomende scholieren en studenten surfen over een Google Map om hun toekomstige opleiding te vinden. Vacaturesite Tombok Internet Recruiting claimt de eerste vacaturesite in Nederland te zijn die beschikbare banen op een digitale landkaart plot.

De Nederlandse Google Maps-initiatieven schieten de grond uit omdat Google vorige week verscheidene lokale versies van Google Maps publiceerde, waaronder een Nederlandse. Externe programmeurs kunnen bovendien in hun eigen taal inhaken op de API van de landkaartendienst, een technisch bruggetje op de landkaarten te combineren met eigen bedrijfsgegevens of andere soorten informatie. De landkaarten van Marktkijker.nl zijn daar een voorbeeld van. De Nederlandse Google Maps toont niet enkel een satellietbeeld van Nederland, maar ook nagenoeg ieder straatje en steegje.

Lokaal landkaartadverteren

In de Verenigde Staten is de landkaart- en bijbehorende meta-informatie reeds langer beschikbaar. Handige programmeurs publiceren nagenoeg dagelijks opmerkelijke combinaties van Google Maps en eigen (bedrijfs)informatie. Weblog Google Maps Mania brengt de aansprekendste voorbeelden in kaart. Zo publiceerden de makers van Burritophile.com onlangs aan digitaal overzicht van alle verkopers van burrito's in de omgeving van San Francisco.

Sinds een maand tracht Google de landenkaartendienst Maps ten gelde te maken. Bedrijven en particulieren kunnen tekstadvertenties kopen op Maps. Net als bij AdWords, de advertentiedienst voor de webzoeker, kunnen adverteerders tekstadvertenties publiceren met een hyperlink naar hun site. Maps biedt echter de extra dat de commerciele boodschappen ook geografisch zijn te specificeren. De Maps-advertentiedienst is vooralsnog enkel in de VS en Engeland te gebruiken.
1 tip steek geen kapot usb stekkertje in je poort :P je blaast alles op :D

Plaats reactie