Wijzigingen in Vista en Office na PDF-ruzie

Praat mee over opmerkelijke nieuwfeiten
Gebruikersavatar
ndm
Moderator
Moderator
Berichten: 369
Lid geworden op: 21 feb 2006 22:55
Locatie: Steenbergen
Contacteer:

Wijzigingen in Vista en Office na PDF-ruzie

Bericht door ndm »

Een conflict tussen Microsoft en Adobe heeft ertoe geleid dat Office 2007 en Windows Vista straks op een andere manier omgaan met PDF en XPS-bestanden. Microsoft hoopt juridisch gesteggel te voorkomen: een rechtszaak zou de lancering van Vista nog verder kunnen vertragen.

Afgelopen vrijdag liepen de onderhandelingen tussen Microsoft en Adobe stuk. Adobe, dat het alomtegenwoordige Portable Document Format heeft bedacht, maakt bezwaar tegen Microsofts XML Paper Specification (XPS). Microsoft wil dit bestandsformaat pushen als methode om, met behulp van XML, documenten weer te geven alsof het drukwerk betreft.


XPS is daarmee een directe concurrent van PDF. Micrsoft heeft de mogelijkheid om het eigen formaat sterk voor het voetlicht te brengen door in Windows Vista en de Office-kantoorsoftware ondersteuning in te bouwen. Daarnaast was het de bedoeling om gebruikers de keuze te geven tussen beide documentformaten.

Binnen Windows XP is PDF alleen met behulp van losse software (Adobe's eigen Acrobat Reader of progamma's als Foxit Reader) te bekijken. Microsoft had in Office 2007 ondersteuning ingebouwd, echter zonder licentiegeld aan Adobe te betalen.

Hoewel de gesprekken nu zijn stukgelopen, brengt Microsoft alvast ongevraagd wijzigingen aan in Vista en Office. "We willen duidelijk een goede partner zijn", aldus Microsoft-topman Chris Capossela.

Binnen Vista krijgt XPS nu deels een minder prominente rol: voor het aansturen van de printer wordt het nog wel gebruikt, maar voor computerbouwers vervalt de verplichting om software te installeren waarmee XPS-bestanden kunnen worden gelezen of bewaard.

Binnen Office 2007 verwijdert Microsoft de keuze-mogelijkheid om een document in PDF of XPS te bewaren; standaard wordt XPS gekozen. Wie graag PDF gebruikt, moet daar straks een aparte patch voor ophalen. Microsoft hoopt met de wijzigingen Adobe te paaien.

Een rechtszaak, eventueel met een Vista-verkoopverbod zolang die in behandeling is, kan Microsoft niet gebruiken. Windows Vista moet begin volgend jaar op de markt komen, ruim zes jaar nadat Windows XP verscheen. Het besturingssysteem kent een lange weg met vertragingen, waarbij gaandeweg interessante zaken - het nieuwe bestandssysteem WinFS bijvoorbeeld - zijn verwijderd.

Marktonderzoeker Forrester stelt dat PDF het belangrijkste formaat blijft, zelfs als Microsoft XPS gratis weggeeft, het binnen Office tot standaard maakt en gebruikers iets moeten downloaden om PDF te kunnen gebruiken.

bron: zdnet.nl
Afbeelding
Plaats reactie