Vaak gestelde BOINC-vragen (BOINC FAQ)

Alles over BOINC: statistieken, projecten, programma's en icer-teamleden
Plaats reactie
Gebruikersavatar
ktf
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1229
Lid geworden op: 14 feb 2006 21:47
Contacteer:

Vaak gestelde BOINC-vragen (BOINC FAQ)

Bericht door ktf »

Vaak gestelde vragen over.... Als je vraag hier niet bijstaat plaats hem dan op dit forum. Je hoeft je daarvoor niet te registreren.

Wat is BOINC?
BOINC is een programma waarmee je je computer kunt laten rekenen voor een goed doel, bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe medicijnen of het nabootsen van het klimaat. BOINC werkt altijd op de achtergrond: het gebruikt je 'overgebleven' processorkracht. Kijk maar eens naar je systeemmonitor (Op Windows het taakbeheer, daar kom je via Ctrl+Alt+Delete, en dan de tab prestaties) daar kun je zien dat je processor voortdurend staat te niksen. Die tijd kun je dus 'doneren' aan een goed doel.

Hoe doe ik mee?
Daarvoor kun je het beste de BOINC-tutorial/handleiding lezen.

Wat zijn de minimale systeemeisen?
Dat ligt er een beetje aan welk project je kiest, maar een processor met minimaal 600Mhz, 128MB RAM en 100MB vrije harde schijf ruimte is zeker aan te raden. Er zijn projecten die meer nodig hebben, BOINC zal automatisch detecteren of een project op jouw computer kan of niet. Er zijn ook projecen die aan 200Mhz, 64MB RAM en 10MB harde schijf overweg kunnen, mocht je daar interesse voor hebben plaats dan even een berichtje op dit forum.

Projecten?
Ook daarover staat het een en ander uitgelegd in de BOINC-tutorial. Projecten zijn groepen wetenschappers die graag die tijd dat jouw computer niks aan het doen is gebruiken. Elk project heeft een doel, en een manier om dat doel te bereiken. Uiteraard is het van belang dat je een goed project uitzoekt. Kijk daarvoor eens in dit lijstje.

Projectprofielen!
Het uitzoeken van projecten en het up-to-date houden van het lijstje projecten kan lastig zijn, vooral omdat bijna alle projecten Engelstalig zijn en vaak vrij technisch uitleggen. Daarom kun je je aanmelden voor een projectprofiel. Het ICER-team zoekt dan voor jou projecten uit die jij graag zou willen doen (bijvoorbeeld: iets met medicijnen of iets met klimaatvoorspellingen) en houdt die lijst up-to-date. Hier kun je er meer over lezen.

Wordt mijn computer er langzamer van?
Nee, je merkt normaal gesproken niets van BOINC. Het kan zijn dat je minder geheugen hebt (BOINC heeft normaal gesproken zo'n 120MB geheugen nodig) en als je een dual-, quad- of nog-meer-core hebt kun je uitgaan van 20MB + 80MB per core. Als je dat teveel vind kun je het geheugengebruik beperken: Ga naar de BOINC Manager, en ga (in de Gevanceerde Modus) naar het menu Geavanceerd -> Lokale Voorkeuren. Stel vervolgens onderaan de eerste tab in hoeveel processoren gebruikt mogen worden. In de 3e tab kun je onder het kopje geheugengebruik instellen hoeveel geheugen BOINC mag gebruiken. Mocht je alsnog last van BOINC krijgen, vink dan in de 1e tab "Werk mag uitgevoerd worden terwijl de computer in gebruik is" uit.

Is het slecht voor mijn computer?
Nee, het is niet slecht voor je computer. In principe is er altijd gevaar voor oververhitting, maar hiervoor is je computer waarschijnlijk beveiligd. Desalniettemin is het handig eens per 1 of 2 jaar je computer van binnen schoon te maken: dat is zowiezo een goed idee. Normaal gesproken is oververhitting nauwelijks een probleem.

En virussen en spyware?
Als je BOINC download vanaf de officiele site kunnen er geen virussen binnenkomen. Daarnaast wordt BOINC bij het installeren in een soort quarantaine gezet waardoor virussen absoluut geen kans maken uit te breken.

Waarom moet mijn (Windows) computer opnieuw opstarten na de installatie?
Dat is een extra veiligheidsmaatregel voor virussen. Zie de vraag hierboven.

Ik heb gehoord dat je je grafische kaart ook mee kunt laten doen... Hoe?
Lees meer in dit topic.
Verbruik van mijn laptopje+randapparatuur:
Gemiddeld: 27,1W (non-stop gemeten, 95 dagen lang)
Maximaal: 101W
Kosten per jaar: 23,76 euro (bij 10 cent per kWh)
Gebruikersavatar
ktf
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1229
Lid geworden op: 14 feb 2006 21:47
Contacteer:

Re: Vaak gestelde BOINC-vragen

Bericht door ktf »

Ben ik de enige?
Neehoor, er zijn honderduizenden mensen die meedoen. Zowiezo zijn er hier op het forum een aantal mensen die meedoen, en die je graag helpen als je problemen met BOINC hebt. Je kunt ook meedoen in teams, daarover lees je hieronder meer.

Krijg ik er nog wat voor?
Je krijgt er punten, zogenaamde Cobblestones voor. Daar kun je niets mee, je kunt alleen laten zien dat je ze hebt. Je krijgt er dus geen geld voor. Waarom zou je dan punten willen hebben? Gewoon, om erover op te scheppen. ;) Je kunt je voorgang bekijken in de BOINC Manager of op een van de verschillende statistiekensites. Met een doorsnee singlecore processor (ligt ook aan het project waarmee je meedoet) krijg je ongeveer 10 cobblestones per uur, met een goede dualcore ongeveer 25 per uur, met een topprocessor (een Core i7 bijvoorbeeld) kan het oplopen tot 100 per uur. Er zijn ook projecten waarbij je je grafische kaart in kan zetten, daarbij kan de score met een gemiddelde grafische kaart oplopen tot ongeveer 500 per uur, met een van de betere kan het tot 1500 per uur stijgen.

Ik ben nu al 2 uur aan het werk en heb nog steeds geen punten. Waarom?
Je krijgt pas punten nadat je een zogenaamd workunit hebt afgerond. Je kunt de status van de verschillende workunits in de BOINC Manager bekijken, in de 2e tab. Nadat het werk verstuurd is kan het enkele uren tot dagen duren voordat je daar punten voor krijgt, soms krijg je ze meteen. Je kunt je voorgang bekijken in de BOINC Manager of op een van de verschillende statistiekensites.

Wat zijn teams?
Teams zijn groepen van mensen die met BOINC meedoen. ICER.nl heeft ook een team, genaamd icer. Als je meegaat doen met BOINC zien wij je uiteraard graag in ons team. Het hebben van een team heeft geen speciale voor- of nadelen, het is gewoon leuk, en uiteraard helpen wij je graag als je problemen of vragen hebt. Om mee te doen ga je naar de website van het project/de projecten waaraan je meedoet, klik op de knop Teams, zoek naar icer, klik op icer en klik op het knopje join.
Verbruik van mijn laptopje+randapparatuur:
Gemiddeld: 27,1W (non-stop gemeten, 95 dagen lang)
Maximaal: 101W
Kosten per jaar: 23,76 euro (bij 10 cent per kWh)
Gebruikersavatar
ktf
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1229
Lid geworden op: 14 feb 2006 21:47
Contacteer:

Re: Vaak gestelde BOINC-vragen

Bericht door ktf »

Maar hoe werkt dat dan allemaal?
Eigenlijk is het heel simpel: BOINC neemt contact op met een project dat jij hebt uitgekozen, krijgt een pakketje werk (ook wel een WU, workunit, genoemt) en gaat aan de slag. De programma's die worden uitgevoerd gaan bijvoorbeeld uitrekenen hoe het klimaat over 10 jaar wordt, hoe een virus zich met bepaalde medicijnen gaat gedragen of zoekt naar afwijkingen in gegevens uit de ruimte. Als je computer klaar is, wat afhankelijk van het project een half uur tot een uur of 10 kan duren (hoewel er ook uitschieters naar boven en beneden zijn) stuurt je computer het resultaat terug naar het project, waar het samen met alle andere pakketjes werk wordt bekeken.

Hoe werkt de BOINC Manager?
Als je BOINC Manager opstart kun je BOINC beheren. Er zijn 2 modi waarin BOINC werkt, eenvoudig en geavanceerd. Zit je in de eenvoudige modus, druk dan op de knop Advanced View om over te schakelen naar de geavanceerde modus. Via het menu weergave kun je weer terug naar de eenvoudige modus. Omdat de meeste instellingen in de geavanceerde modus te vinden zijn hebben we het hier steeds over de geavanceerde modus,

In de 1e tab vind je een overzicht van de projecten waaraan je meedoet. Klik op een project en kies in het linker menu wat je ermee wilt doen. De knop Project Bijwerken zorgt ervoor dat BOINC verbinding maakt met het project om werk op te halen, resultaten op te sturen, statistieken binnen te halen enzovoort. BOINC zal dit overigens automatisch doen als dat nodig is. Met de knop Onderbreken kun je een project tijdelijk stilzetten, en met de derde knop kun je werk toestaan of blokkeren.

In de 2e tab vind je het werk dat momenteel gedaan wordt, opgedeeld in zogenaamde WorkUnits, afgekort met WU. Klik op een WU om ook hiervoor in het linkermenu enkele opties te vinden. Als een WU klaar is zal BOINC deze opsturen als het project om nieuw werk gevraagd wordt. Je kunt dit ook zelf doen door in de eerste tab het project waar de WU bijhoort te selecteren en op Project Bijwerken te klikken.

In de 3e tab vind je alle up- en downloads die op dat moment bezig zijn. In de 4e tab staan alle berichten en waarschuwingen, je kunt hierin dus zien wat BOINC allemaal gedaan heeft sinds het opstarten. In de 5e en 6e tab vind je statistieken.

Er zit bij sommige taken een knopje Grafische weergave... wat is dat?
Sommige programma's laten je live meekijken wat ze aan het doen zijn. Als je op het knopje drukt komt er een venster tevoorschijn met waarschijnlijk een overzicht van wat er op dat moment allemaal berekend en bekeken wordt. Het is aan te raden deze grafische weergaves niet altijd aan te zetten: het kan nogal wat van je computer vragen en tijd opslokken die BOINC normaal gesproken voor het echte werk gebruikt.

Help! Mijn processorgebruikt stijgt naar 100%!
Ja, dat klopt. De tijd die je computer 'over heeft' wordt dus ingezet voor onderzoek naar allerlei dingen. Je processor wordt hiervoor gebruikt, en alles wat jij niet gebruikt aan processorkracht wordt dus door BOINC gebruikt. Het is dus logisch dat je processorgebruik naar 100% stijgt, immers, BOINC gebruikt al het ongebruikte :) BOINC draait echter wel op de achergrond, als jij bezig bent met gamen of videobewerken zat BOINC zichzelf stilzetten.

Als je hier problemen mee hebt kun je BOINC zo instellen dat hij minder gebruikt of je kunt, als je een dual- of quadcore hebt, instellen dat hij maar 1 processor gebruikt. Dit kun je doen in de BOINC Manager (Geavanceerde modus) in het menu Geavanceerd -> Lokale Voorkeuren, in de 1e tab.

Er zijn resultaten klaar om te rapporteren. Waarom gaan ze niet weg?
BOINC rapporteert normaal gesproken meerdere resultaten tegelijkertijd, omdat het project teveel wordt belast als elk resultaat apart wordt opgestuurd. BOINC zal waarschijnlijk binnen 2 dagen de resultaten zelf opsturen, maar je kunt het met de hand doen door in de 1e tab het project te selecteren waar het resultaat bijhoort en op 'Project bijwerken' te klikken.

Er is werk met Hoge Prioriteit. Waarom?
Waarschijnlijk omdat de deadline dichtbij is. (of al voorbij) Als werk over de deadline dreigt te gaan gaat BOINC in een modus waarin het werk dat als eerste af moet als eerste wordt gedaan, en dan zie je de tekst Hoge Prioriteit. Is er helemaal geen werk dat binnenkort over de deadline gaat, maak je dan geen zorgen: normaal gesproken lost het probleem zichzelf binnen een paar dagen op. Mocht het toch een probleem blijven, plaats dan even een vraagje op dit forum, dan kunnen we er iets aan doen.

BOINC gebruikt teveel geheugen. Wat kan ik hieraan doen?
Je kunt BOINC een geheugenbeperking opleggen of aangeven dat BOINC maar een bepaald aantal processorcores mag gebruiken (elke core draait een eigen programma, en minder cores gebruiken betekend minder geheugengebruik) Ga naar de BOINC Manager (in geavanceerde modus) ga naar het menu Geavanceerd -> Lokale voorkeuren en stel in de eerste tab het precentage processor(cores) dat mag worden gebruikt of stel in de derde tab een geheugenbeperking in.

Mijn computer (of een van zijn onderdelen) wordt plots toch langzamer!
Dat kan. Het komt zelden voor, en meestal is het een ander probleem (lege batterijen van een draadloze muis of een probleem met een router bijvoorbeeld) maar als je BOINC tijdelijk stilzet en het probleem is daarmee verholpen zal het waarschijnlijk toch aan BOINC liggen. Leg een geheugenbeperking op (zie bovenstaande vraag) of zet BOINC tijdelijk stil als je een programma opstart waarmee je problemen hebt. Mocht dat niet (genoeg) helpen, dan zit er niks anders op dan BOINC toch te deïnstalleren.
Verbruik van mijn laptopje+randapparatuur:
Gemiddeld: 27,1W (non-stop gemeten, 95 dagen lang)
Maximaal: 101W
Kosten per jaar: 23,76 euro (bij 10 cent per kWh)
Gebruikersavatar
ktf
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1229
Lid geworden op: 14 feb 2006 21:47
Contacteer:

Re: Vaak gestelde BOINC-vragen (BOINC FAQ)

Bericht door ktf »

Onderzoek op mijn computer? Hoe moet ik me dat voorstellen?
Er zijn heel veel projecten die proberen een bepaald probleem op te lossen via BOINC-computers. Elk project heeft een andere aanpak, maar ik kan je wel een beeld geven over hoe dat in zijn werk gaat. Het beste voorbeeld is waarschijnlijk ABC@home, een project die een wiskundige stelling wil bewijzen. Hiervoor wordt de stelling voor de eerste triljoen getallencombinaties waar deze stelling voor geldt nagerekend. Hoewel je dan de stelling niet wiskundig bewijst (want je hebt wel de eerste triljoen getallen gepakt, maar die erna niet ) kun je wel zeggen dat ie als zeer waarschijnlijk kloppend mag worden beschouwt. Een volledig Nederlandstalige uitleg over het project, probleem en aanpak kun je vinden op http://www.rekenmeemetabc.nl

Andere projecten zoals Rosetta@home en enkele projecten van World Community Grid die rekenen aan medicijnen werken op een andere manier: je kunt chemicalien, virussen en eiwitten nadoen. (simuleren) Nu stuur je naar elke BOINCer die meedoet een bepaald eiwit op, en zijn computer simuleert wat dat eiwit doet als er een virus mee in contact komt. Je kunt ook naar de eigenschappen van de eiwitten kijken, of de manier waarop ze gevouwen worden, want die is bij eiwitten cruciaal. Hoewel het eigenlijk allemaal veel ingewikkelder zit, komt het daarop neer.

Dan heb je Climatepredicion.net, een duidelijk voorbeeld: je krijgt een bepaald klimaatmodel opgestuurd (gegevens die invloed hebben op het klimaat, bijvoorbeeld zonnestraling, reflectie door wolken en reflectie door bepaalde uitstoot) en jouw computer gaat dat klimaat berekenen vanaf 1920 tot 2080. Iedere computer krijgt een net iets ander klimaatmodel en na afronding wordt het gemiddelde bepaald en gekeken welke modellen het beste vanaf 1920 tot 2000 hebben voorspeld. Een normale computer is hier ongeveer 2 a 4 maanden non-stop mee bezig, je krijgt er normaal gesproken anderhalf jaar de tijd voor. Normale projecten hebben stukjes werk tussen de 2 uur en de 40 uur, Climateprediction is daarop de grootste uitzondering. Dit project is daarom niet aan te raden voor beginnende BOINCers.

En tenslotte het grootste en bekendste BOINC-project: SETI@home. Dit project heeft gegevens van radiotelescopen verzameld en stuurt jouw enkele seconden van die gegevens. Vervolgens gaat jouw computer op alle mogelijke frequenties op zoek naar sporen van buitenaards leven.

Kun je elk soort onderzoek op computers doen?
Nee, helaas niet. Er zijn een aantal voorwaarden aan het onderzoek verbonden. Uiteraard heeft het onderzoek tijd nodig, als je werk over het BOINC-systeem stuurt duurt het meestal een paar weken voordat alles af weer terug is. Daarnaast moet je het werk in kleine brokjes op kunnen hakken: je kunt moeilijk 1 computer met 3 jaar werk opzadelen. Het enige project dat echt grote brokken werk opstuurt is Climateprediction, waar een normale computer een paar maanden aan bezig is. De meeste projecten hebben echter stukjes werk van tussen de 15 minuten en 20 uur.

Daarnaast moet het programma dat het werk uitvoert op normale computer kunnen draaien, dus niet meer dan 500MB geheugen, niet meer dan 150MB hardeschijf ruimte en een zekere chrashbestendigheid. Tenslotte moet je natuurlijk voor een soort onderzoek een programma kunnen schrijven die het onderzoek nabootst. Je zult met computers nooit de volledige werkelijkheid te weten komen, maar meestal kun je dichter in de buurt komen dan met (dure) onderzoeken. Daarbij zijn op computer onderzoeken te doen die niet in de werkelijkheid te doen zijn, zoals klimaatsvoorspellingen.

Wat voor onderzoek wordt er momenteel via BOINC gedaan?
Er wordt vooral veel biologisch en wiskundig onderzoek omdat dat op de computer goedkoop en goed te doen is. Vooral het simuleren van eiwitten om ziektes te bestuderen is veel geliefd, omdat van eiwitten goed bekend is wat ze doen en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Je kunt ze daardoor goed op een computer nabootsen. Wiskunde is puur theoretisch gezien niet op een computer te doen, maar je kunt wel heel veel benaderingen doen (veel rekenen dus) om stellingen te doorzien en te bestuderen. Vooral rondom priemgetallen is veel te doen, omdat dit belangrijk is op het gebied van onder andere computer beveiliging.

Daarnaast zijn klimaatsimulaties hot stuff. Je kunt het klimaat namelijk niet in het echt nadoen/onderzoeken, dus wordt er met de computer gekeken welke factoren belangrijk zijn in dit proces. Zo kun je uitzoeken of een grote vulkaanuitbarsting invloed op het klimaat heeft en hoeveel. Er zijn heel veel dingen die hierin een rol spelen, en die zijn niet allemaal even goed bekend.

Er wordt ook gerekend aan metingen, zo zijn er enkele projecten die gegevens van telescopen en natuurkundige experimenten die veel gegevens opleveren geanalyseerd via BOINC. Hoewel dit niet zo spectaculair mag klinken is het belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de techniek.

Tenslotte zijn er ook nog projecten die iets minder serieuze doelen nastreven, zoals het Sudoku project. Deze laat allerlei verschillende startopstellingen door computers door rekenen om de minimale sudokuopstelling (met zo min mogelijk cijfers) die je gewoon kunt oplossen te vinden. Dit zijn maar een paar projecten, maar het is natuurlijk ook leuk om daaraan mee te doen.
Verbruik van mijn laptopje+randapparatuur:
Gemiddeld: 27,1W (non-stop gemeten, 95 dagen lang)
Maximaal: 101W
Kosten per jaar: 23,76 euro (bij 10 cent per kWh)
Gebruikersavatar
ktf
Beheerder
Beheerder
Berichten: 1229
Lid geworden op: 14 feb 2006 21:47
Contacteer:

Re: Vaak gestelde BOINC-vragen (BOINC FAQ)

Bericht door ktf »

Rosetta@home
Rosetta@home doet onderzoek naar eiwitten, onder andere voor ziektes zoals kanker, HIV, malaria en alzheimer. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen in je lichaam, en werken als een soort kleine machines, die stoffen afbreken en stoffen maken. Als er iets mis mee is kan dat grote gevolgen hebben voor je lichaam. Eiwitten bestaan uit kleinere deeltjes, genaamd aminozuren. Het is voor de werking van een eiwit niet van belang uit welke aminozuren het bestaat, maar ook in welke vorm het gevouwen is. Naar dit vouwen van eiwitten wordt onderzoek gedaan.

Dat gaat als volgt: er is het een en ander bekend over de manieren waarop een eiwit gevouwen kunnen worden (er zijn een soort regels) en een computer kan heel veel verschillende manieren van vouwen heel snel bekijken. Op die manier wordt geprobeerd een zo klein mogelijk eiwit te maken waarin zo weinig mogelijk energie opgeslagen ligt: dat zijn de voorwaarden voor goede eiwitten. Vervolgens wordt aan de hand van de resultaten echt onderzoek gedaan. BOINC werkt dus als een soort superfilter die alle slechte combinaties eruit haalt en het voorwerk doet.

ClimatePrediction.net
Climateprediction.net, vaak kortweg Climateprediction of CPDN, is een project dat klimaatsverandering onderzoekt. Iedere computer die meedoet krijgt een bepaald scenario te verwerken, meestal iets zoals: simuleer het klimaat van 2000 tot 2080, gegeven dat in op 4 februari 2014 een grote vulkaan uitbarst en de moessonregen van 2018 uitzonderlijk groot is. Vervolgens is je computer hier een tijd mee bezig, meestal een maand of 6. (Climateprediction is momenteel het enige project die zulke enorme taken uitdeelt, meestal zijn ze na een paar uur klaar)

Met de uitkomsten kan men de invloed van bijvoorbeeld vulkaanuitbarstingen, aardverschuivingen, veranderingen in de zonnestraling en veranderingen in oceaanstromingen onderzoeken. CO2 is namelijk echt niet het enige wat meespeelt in de klimaatsverandering. Als er bijvoorbeeld een grote vulkaanuitbarsting is wordt hierbij sulfaat uitgestoten, welke zonnestraling terugkaatst voor het op aarde komt: door deze vervuiling koelt de aarde juist af! Welke effecten dat precies heeft en welke rol bijvoorbeeld de wind heeft in het verspreiden van de sulfaat deeltjes is belangrijk om te onderzoeken.


Bekijk hier een filmpje met "screensaver" graphics van Climatepredicition.net, welke je ook kunt bekijken door in de BOINC Manager op Grafische Weergave te klikken.

Hier komen binnenkort meer projecten bij :)
Verbruik van mijn laptopje+randapparatuur:
Gemiddeld: 27,1W (non-stop gemeten, 95 dagen lang)
Maximaal: 101W
Kosten per jaar: 23,76 euro (bij 10 cent per kWh)
Plaats reactie