Internet Explorer 8: Microsoft-browser eindelijk volwassen?
Op 18 oktober 2006 bracht Microsoft de stable versie van Internet Explorer 7 uit, het vervolgversie van numero 6. Deze versie leek vergeleken bij het eerdere uitgave veel meer op een webbrowser, Internet Explorer 7 bracht de mogelijkheid met zich mee om tabbladen te gebruiken, beschikte over een Phishing-filter, en ook de RSS-integratie was niet vergeten. Helaas kwam Microsoft hier wel een beetje laat mee, "tabbed browsing" was al mogelijk sinds de eerste versie van Firefox (destijds Phoenix), waarvan de stable versie in al september 2002 werd geïntroduceerd, en het gebruik van RSS was al sinds november 2004 mogelijk. Inmiddels zijn wij twee jaar verder sinds versie 7, en dus vond Microsoft het tijd voor een nieuw, revolutionair webbrowser: Internet Explorer 8
Nieuwe functies
Naast het verwijderen van enkele bugs en het beter naleven van de standaarden bracht Microsoft ook een paar spectaculaire functies aan. We zullen de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje zetten:
• InPrivate: Voorkomt ter bescherming van je privacy dat gegevens over bezochte websites worden opgeslagen, en dat deze automatisch worden doorgegeven aan andere websites die bezocht worden.
• Accelerators: Kleine toepassingen waarmee meer informatie is te verkrijgen over de geselecteerde tekst. Denk daarbij aan de definitie en uitleg (Encarta), of de vertaling in verschillende talen.
• WebSlices: Abonneren op o.a. eBay-veilingen. De geabonneerde pagina wordt links-boven in het scherm opgeslagen en is op elk moment te bekijken zonder van tabblad te hoeven wisselen, of de desbetreffende website te hoeven bezoeken.
• Tabbladgroepering: Het groeperen van bij elkaar horende tabbladen d.m.v. verschillende kleuren.
• SmartScreen Filter: Het controleren van webpagina’s op schadelijke inhoud.
Ook is de performance en stabiliteit sterk verbeterd, aldus Microsoft.
De test: Installatie
Het downloaden gaat eenvoudig vanaf de download-pagina van Microsoft. Eenmaal gedownloadt is het tijd om te installeren, wat ook een kwestie is van dubbelklikken en de stappen volgen (fig. 1).
Eenmaal geïnstalleerd vraagt de wizard om te herstarten (fig. 2). Dit moet je uiteraard ook doen.
Na het installeren zie je dat Microsoft zo vriendelijk was geweest automatisch een snel-start knop toe te voegen aan je taakbalk.
Let op: Wanneer Internet Explorer 8 wordt geïnstalleerd vervangt het automatisch zijn vorige versie.
Nadat de browser is geïnstalleerd voert Windows keurig een update uit bij het afsluiten.
Eerste indruk
Bij het eerste keer starten van Internet Explorer 8 komt er weer een wizard tevoorschijn om enkele basisinstellingen door te nemen.
Allereerst wordt gevraagd of je de service “Aanbevolen websites” in wilt schakelen. Vervolgens wordt er gevraagd of je de snelle instellingen wilt gebruiken, of dat je elke instelling apart wil wijzigen. We gaan deze keer voor de snelle instellingen, om te kijken wat volgens Microsoft het beste is.
Om eerlijk te zijn leek Internet Explorer 8 op het eerste gezicht exact op zijn vorige versie. Pas als je beter rondkijkt zie je dat er enkele extra knoppen zijn toegevoegd.
Wat ons een beetje tegenvalt is dat Internet Explorer standaard altijd zijn eigen Live Search gebruikt. Aangezien Google stukken beter werkt, veranderen we dat even.
WebSlices
Een van de extraatjes waar Microsoft heel trots op is, zijn WebSlices. Zoals gezegd zijn dat delen van een website waarop je geabonneerd bent. Deze worden dan links-boven in het beeld weergegeven. In het introductiefilmpje van Microsoft is echter vergeten te vertellen dat deze service nog maar op een beperkt aantal websites gebruikt kan worden, en dat ook hierbij gebruik moet worden gemaakt van de speciale “IE8”-zoeker op de website.
Afgezien hiervan werkt deze functie exact zoals afgebeeld op de Microsoft-pagina. We gaan even op zoek naar een AGP 4x videokaartje, natuurlijk heeft eBay daar ook honderden van. Na een leuk exemplaar uitgezocht te hebben abonneren we ons daarop door op het groene icoontje links van het object te klikken.
Daarop geklikt te hebben vraagt Internet Explorer of je zeker weet dat je je daarop wilt abonneren. Aangezien we dat 100% zeker weten, klikken we op Toevoegen.
En uiteindelijk zien we links-boven een actieve WebSlice.
Afgezien van het hierboven genoemde zoek-probleem werkt deze functie zo goed als perfect.
Accelerators
Ook een belangrijke toevoeging aan IE8 zijn accelerators, kleine toepassingen die extra informatie kunnen geven over een geselecteerde tekst. Om dit te testen hebben we de engelse Wikipedia bezocht, en bekeken de pagina van de nieuwe Opel Insignia.
Aangezien we geen auto-professionals zijn, en het engelse woord “emission” helemaal niet lijkt op de Nederlandse variant daarvan, besloten we maar deze te vertalen.
Vervolgens hebben we nog enkele andere woorden vertaald, wat eigenlijk vrijwel probleemloos ging. Het enige wat Microsoft nog moet verbeteren, is het toevoegen van meerdere betekenissen aan een woord.
Volgens het introductiefilmpje was het ook mogelijk hele zinnen te vertalen. Uiteraard probeerden wij dat ook uit.
Helaas gaan dit soort vertalingen nog niet helemaal probleemloos, een verbetering aan het vertaal-programma is dus zeker nodig.
Ook bij het vinden van de definitie van een bepaald woord kan deze functie je helpen. Echter is het eerst nodig deze accelerator te installeren.
Vervolgens selecteerden we weer een woord, en klikten op het blauwe icoontje.
Ook deze accelerator doet zijn werkt goed!
InPrivate browsen
Internetbankieren wordt steeds populairder, en niet alleen bij de consument maar ook bij menig hacker. Om het probleem van onveilig bankieren enigszins te verhelpen heeft Microsoft een nieuwe functie bij IE8 toegevoegd: InPrivate browsen. Wanneer hier gebruik van wordt gemaakt zal de browser geen gegevens opslaan van de bezochte webpagina’s, zodat deze ook niet doorgegeven kunnen worden aan andere websites.
Om dit uit te proberen surften wij even naar de pagina van ABN-AMRO. Wanneer je de knop InPrivate-navigatie aanklikt wordt er een nieuw venster geopend, en komt er voor de adresbalk de InPrivate logo te staan.
Vervolgens sloten we het venster af, en tikten de URL nogmaals in. Zoals verwacht is deze niet onthouden.
Compatibiliteitsweergave
Zoals gezegd was een van de verbeteringen ten opzichte van IE7 het beter naleven van de standaarden. Dit houdt in, dat websites correct moeten zijn gescript, anders worden deze niet goed weergegeven. Dit is iets wat in IE7 nog niet zo was, en dus is het mogelijk dat websites die in IE7 het perfect deden niet meer goed zullen werken in IE8. Hiervoor is het compatibiliteitsweergave toegevoegd: wanneer je ontdekt dat een bepaalde website niet correct werkt kun je deze toevoegen aan en lijst, en wordt deze vervolgens automatisch in de compatibiliteitsweergave weergegeven. Zeker een handig extraatje dus.
SmartScreen Filter
Een ander handigheidje wat is toegevoegd aan IE8 is de zgn. SmartScreen Filter. Met deze functie is het mogelijk websites te laten controleren op schadelijke inhoud.
Geheugengebruik
Tenslotte hebben we gekeken naar het geheugengebruik, en hebben we deze vergeleken met de browsers Mozilla Firefox 3 en Opera. Allereerst hebben we de startpagina ingesteld op about:blank, herstartten we alle browsers en hebben we in de taakbeheer het geheugengebruik afgelezen. Wat ons opviel is dat Internet Explorer twee keer tussen de processen staat. Vervolgens stelden we de startpagina in op http://nl.msn.com/?ocid=iehp, herstartten we weer alles en lazen het geheugengebruik opnieuw af. Wat een verschil!
Wanneer het dus gaat om een lege pagina, wint IE8 het makkelijk van de andere twee browsers. Echter, wie bekijkt nou een lege pagina? Met MSN als startpagina is Opera duidelijk de winnaar, en eindigt IE8 als laatste.
Conclusie
Wanneer we de introductiefilmpjes van IE8 zagen, leek het alsof het een compleet nieuw browser was, en niet alleen maar “de opvolger van 7”. Na de installatie bleek dit echter wel het geval: behalve het toevoegen van een paar leuke, maar zeker niet noodzakelijke functies en het beter naleven van de W3C-standaarden is het exact Internet Explorer 7. Firefox en Opera waren bovendien al een lange tijd W3C-compilant, de reden waarom je voor Internet Explorer zou kiezen is er dus niet helemaal. Firefox en Opera zijn bovendien stukken sneller dan IE, en hebben ook tientallen extra plug-ins beschikbaar.
Kortom: Internet Explorer is een prima webbrowser voor mensen die Firefox en Opera niet kennen, echter is er volgens ons geen enkele reden waarom je ervoor zou moeten kiezen.
Internet Explorer 8
Re: [REVIEW] Internet Explorer 8
ps. waarom is er nergens gezegd, dat het een browser is die zich beter aan de htm;-standaarden houd
vind dat dat er even bij moet
vind dat dat er even bij moet
MVG,
Andries
Andries
Re: [REVIEW] Internet Explorer 8
Het staat er dus Die HTML standaarden zijn van het W3C.Attila schreef: Zoals gezegd was een van de verbeteringen ten opzichte van IE7 het beter naleven van de standaarden.
(...)
en het beter naleven van de W3C-standaarden is het exact Internet Explorer 7. Firefox en Opera waren bovendien al een lange tijd W3C-compilant, de reden waarom je voor Internet Explorer zou kiezen is er dus niet helemaal.
Verbruik van mijn laptopje+randapparatuur:
Gemiddeld: 27,1W (non-stop gemeten, 95 dagen lang)
Maximaal: 101W
Kosten per jaar: 23,76 euro (bij 10 cent per kWh)
Gemiddeld: 27,1W (non-stop gemeten, 95 dagen lang)
Maximaal: 101W
Kosten per jaar: 23,76 euro (bij 10 cent per kWh)
Re: [REVIEW] Internet Explorer 8
oke, dan heb ik er overheen gelezen, dacht dat ik hem helemaal had gelezen
sorry
sorry
MVG,
Andries
Andries
Re: [REVIEW] Internet Explorer 8
Goede review =)
Mooi uitgelegd enzo
Mooi uitgelegd enzo
Re: [REVIEW] Internet Explorer 8
inderdaad een hele goede review
ook heel erg duidelijk.
ook heel erg duidelijk.
MVG,
Andries
Andries
Re: Internet Explorer 8
Nette review. Ik heb alleen wel een suggestie misschien een aantal technische dingen of vergelijkingen met andere browsers. Zo zou je bijvoorbeeld een vergelijking met de top5 meeste gebruikte browsers op gebied van snelheid (laadtijd), geheugen verbruik, en usability.
[ 1 ]